БККИР СВЪРЗА ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ХУДЖОУ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС

September 3, 2018

Klimentiva

БККИР организира със съдействието на БСК среща на делегация от китайския гр. Худжоу, Китай (провинция Джъдзян) с представители на българския бизнес и ръководството на БСК, на 03.09.18. Участниците в срещата обсъдиха възможностите за сътрудничество между български и китайски компании в областта на строителството и интериорния дизайн, електрическата мобилност, производството на асансьорна техника, козметиката, туризма и селското стопанство.

Китайската делегация беше в състав ръководители на административни и бизнес структури на гр. Худжоу, като Комисията по образование, наука, култура и обществено здраве, Бюрото за надзор и управление на пазара, Комисията по икономика и технологии, Службата за задгранични въпроси и Зоната за икономическо и технологично развитие.

В срещата участваха Изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев, Бранимир Ханджиев – главен директор в БСК, Добри Митрев – зам.-главен секретар, и инж. Валентин Маринков – председател на Българската асансьорна асоциация.

„Надявам се днешната среща да отвори още един прозорец на българския бизнес към китайския пазар, както и обратното – китайският бизнес да намери ценни допирни точки с потенциални български партньори. Ако тези усилия за обмяна на информация и опит станат системни, ще бъдем изключително полезни за нашите членове“, каза при откриването на срещата Радосвет Радев.

От своя страна, китайските гости представиха някои важни факти за икономическия профил на гр. Худжоу, вкл. за особеностите на бизнес климата и приоритетните производства в града.

Градът е с население от 3 млн. души, като през 2017 г. е приел 107 млн. туристи, а оборотът от туризъм е над 100 млрд. юана. Худжоу е наричан още „столицата на коприната“ и е един от най-големите производители на коприна. Три-четвърти от общото китайско производство на дървени подове и дюшемета е съсредоточено в един завод в индустриалната зона на Худжоу. Сред приоритетните индустрии е и производството на асансьори и части за тях – в града има 19 компании, произвеждащи асансьори, и 70 производители на асансьорни части и компоненти. Една-трета от произведената в Китай асансьорна техника идва именно от Худжоу.

На територията на индустриалната зона в града функционират и два големи завода за производство на акумулаторни батерии за електромобили, а една от целите на местното правителство е до края на 2019 г. 100% от нуждите на обществения транспорт в града да бъдат покрити от електрически превозни средства. Електрическата мобилност е силно развит отрасъл, признание за което е фактът, че през октомври т.г. градът ще бъде домакин на световно изложение за електромобили.

Не на последно място, сред силно развитите сектори са козметиката и селското стопанство. Поради сходните климатични условия между България и Худжоу, множество компании от провинция Джъдзян имат интерес за сътрудничество с български фирми в тези сектори на икономиката.

При интерес от българска страна за контакт с потенциални китайски партньори съдействие може да окаже Десислава Дончева, председател на БККИР – office@bccid.comdoncheva@bccid.com, тел.: 02 832 41 36.

(bia-bg.com)