1 МАРТ 2017 БЪЛГАРСКИ МАГАЗИНИ В КИТАЙСКИТЕ ОНЛАЙН ГИГАНТИ TAOBAO И WECHAT

March 2, 2017

Klimentiva

Проучване на International Post Corporation от 2016 г., проведено в страни от Северна Америка, Азия и Европа, показа, че китайските потребители са най-активните онлайн купувачи. 33 % от тях предпочитат да пазаруват през своя таблет или телефон. Прогнозира се скок на M-търговията (е-търговия през мобилно устройство) с до 50% от цялата електронна търговия в Китай през 2017 г. Най-голям дял от интернет покупките в света са извършени именно от китайския пазар (26 %). Поради увеличеното търсене на по-качествени стоки се наблюдава ръст на реализирани продажби на вносни стоки. Търговското трансгранично потребление възлиза на 259 милиарда юана през 2016 г., повече от 6% от общото онлайн потребление. И расте с 50% всяка година. Затова добра възможност пред българските производители е да представят своите продукти на многолюдното китайско население. А ето и какви са възможностите пред Вас:

Най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай е Taobao, сравнима с известните американски компании Amazon и E-bay. Създадена през 2003 г., дъщерната фирма на Alibaba Group има повече от 440 милиона активни потребители. В нея можете да продадете и купите всичко – от дрехи до животни, лекарства, електроника и каквото още ви хрумне. В платформата няма ограничение за броя регистрирани магазини от Вас или Вашата компания.

А в комбинация с WeChat – най-популярното приложение за комуникация сред китайския народ, ще можете да достигнете до още повече хора. То е създадено през 2011 г. от Tencent – една от най-големите интернет компании в света по пазарен дял (четвърта след Google, Amazon и Facebook). Освен да изпращат съобщения или да водят разговори помежду си, потребителите на WeChat могат да плащат сметките си, да поръчват храна, но и да промотират/популяризират свои стоки. WeChat online stores е платформата за електронна търговия, в която вече има и магазин за български стоки.

WeChat е оценено и от много известни личности като основателя на Microsoft Бил Гейтс, главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук и известния учен Стивън Хокинг. Причината за това е огромният брой потребители на китайската платформа – близо 800 милиона.

Добрата новина за нашите производители и техните продукти е, че работата по разработване на онлайн-магазини за български стоки в Taobao и WeChat е към своя край. Съвсем скоро възможностите на китайския пазар чрез електронна търговия ще станат изключително достъпни за българския износител. Усилията на БККИР в тази насока се очакват да се увенчаят с успех в следващите 2 седмици.