Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 16.06.2020

Предстои преразглеждане в бизнеса и в двустранните отношения между България и Китай. Това каза Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в интервю за Вероника Тонева, излъчено в рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю”.

Дончева посочи, че търговските отношения между България и Китай се завръщат към нормален ритъм до известна степен след отварянето на множество производства.

“Проблем има с логистиката и транспорта – изключително високи са цените за транспорт, нещата се случват много бавно”, отбеляза експертът. Тя обаче добави, че за момента няма притеснения по отношение на спиране на доставките, а по-скоро за възможни забавяния.

По думите на Дончева голяма част от компаниите в Китай се пренасочват към местно производство заради неуредиците, предизвикани от пандемията.

Тя смята, че по отношение на търговията има възможност за развитие, тъй като китайският пазар е голям, а много български стоки, предложени по подходящия начин, биха се радвали на реализация там.

Експертът добави, че много китайски стоки, необходими в стоителството, имат голямо приложение у нас.

“Оказа се, че много строителни материали, които се произвеждат в Китай, са с много добро качество. Това е една платформа, която може да се развива и в бъдеще”.

Друга тема, на която Дончева се спря, е споразумението между България и Китай – „Икономически коридор на розата”. Повече за него вижте във видео материала.