Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, Бизнес старт, 16.09.2020

Трудно могат да бъдат позиционирани българските стоки на китайския пазар. България е малка държава и е нужна солидна инвестиция от страна на производителя, за да си позволи по-дълготрайно присъствие на държавно субсидирания вътрешен пазар на Китай. Продуктът, който има потенциал и капацитет да се задържи на азиатския пазар, е българското розово масло. Това заяви Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“След пандемията китайският пазар обърна фокуса си към вътрешното потребление – по този начин беше спасена икономиката на Китай. Вътрешното търсене и свръхпроизводството, причинени от мащабните държавни субсидии, са основните пречки за навлизането на български и европейски стоки на китайския пазар. Но една специфична стока има потенциала да го направи – българското розово масло”

Десислава Дончева коментира, че дори и Споразумението за географски наименования да специфицира продукта и да премахва наличието на не толкова качествени заместители, все пак нужни инвестиции както от страна на производителите, така и от страна на държавата, за да може този сектор да утвърди своето присъствие на пазарите в Азия.

“Също толкова трудно е за другите български продукти да се позиционират на китайски пазар. Сключват търговски взаимоотношения, но те са единични и еднократни със срок от една до две години. Затова Българо-китайската камара за индустриално развитие предприе изграждането на български инкубатор за продукти и услуги в Гуанджо, чиято цел ще бъде разришено проучване на търсене чрез мостри и продукти. Така ще разберем до някаква степен какво всъщност търси китайският потребител”