СЕРТИФИКАЦИОННАТА ПРОГРАМА WELCOME CHINESE Е ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ

October 27, 2018

Klimentiva

От името на екипа на Българо-китайската камара за индустриално развитие (БККИР) благодарим на участниците в Българо-китайския туристически форум, провинция Ляонин и България 2018. Надяваме се форумът да е бил полезен и ползотворен.

Ние сме щастливи, че в рамките на форума беше представена официално и сертификационната програма Welcome Chinese.

Тази програма е единствената одобрена от китайското правителство за сертифициране на бизнеси за обслужване на китайски туристи, и България вече е част от програмата по инициатива на БККР и с помощта на китайското посолство у нас.

Горди сме, че нашата страна е и първата държава от страните в инициативата „16+1“, която отвори вратите си за програмата, и то в Годината на Туризма между Европа и Китай.

Процесът по сертификация ще започне в най-скоро време. Моля да ни уведомите, ако желаете да се включите в подготовката и процеса на сертификация с цел включването ви в графика на програмата, за да може да ви уведомим навременно.

Тъй като презентацията на програмата по време на форума беше само на английски и китайски поради ограниченото време, по-долу предлагаме съдържанието на презентацията на български.

Сертификационна програма Welcome Chinese

Сертификационна програма Welcome Chinese е създадена от Китайската Академия по Туризъм (China Tourism Academy), Шанхай (под егидата на Китайската национална туристическа администрация) през 2013 в резултат на либерализирането на пътуването извън страната на гражданите на Китай и развитието на туризма. Програмата цели контрол и повишаване качеството на обслужването на китайските туристи извън Китай и подпомагане и промотиране на сертифицираните чуждестранни бизнеси в Китай.

Ексклузивен разпространител на програмата извън територията на Китай е компанията Select Holding, съосновател на програмата заедно със CTA.

Стратегически партньори на програмата са китайската национална телевизия CCTV, UnionPay и Tencent, както и два от най-големите китайски туроператори C-Trip и Tuniu. Офисите на програмата са в Шанхай и Рим.

Официален представител на програмата за България е Българо-китайската камара за индустриално развитие.

Welcome Chinese е единствената официална програма за стандарти в обслужването на китайски туристи за дестинации, организации и обекти, одобрена от Китайското правителство и се ползва от туристическия сектор в държави на всички континенти. Във връзка с инициативата „ЕС-Китай-2018 година, посветена на туризма“, една от целите на програмата Welcome Chinese е подпомагането и промотирането на нови и по-малко познати европейски дестинации в Китай. България е първата членка на „16+1“, поканила програмата на своя територия по инициатива на Българо-Китайската камара за индустриално развитие, с подкрепата на Китайското посолство и неговия Икономически отдел.

В програмата е заложена сертификация за дестинации, аерогари, хотели и хотелски вериги, частни апартаменти, магазини, транспортни компании, туристически офиси, музеи, круизи и паркове, развлекателни обекти, ресторанти и други бизнеси, които влизат в директен контакт с туристи. Сертифицирани членове на програмата са аерогара „Пулково“, FinAir, аерогара Aeroporti di Roma, хотели на веригите „Шератон“, „Шангрила хотел“, „Марриотт“, „Метрополитан“ и други.

От програмата бизнесите ще узнаят какви удобства и услуги трябва да добавят за да привлекат повече китайски туристи, каква храна е подходяща; какво се очаква да има в хотелската стая и други.

От друга страна, сертифицираните компании ще бъдат промотирани в списъците на препоръчани бизнеси в лидиращи сайтове и в най-популярните социални медии в Китай (WeChat, Weibo и др), в онлайн туристически каталози и в нюслетъри, в туристически изложения, B2B срещи и други бенефити, включително собствена онлайн страница на сайта-каталог на програмата hychinene.com. В Китай програмата “Welcome Chinese” служи като пътеводител на китайските туристи в Европа.